Hvad er køberrådgivning?

En køberrådgiver yder rådgivning til boligkøb, og bistår køber gennem en hel bolighandel. En køberrådgiver repræsenterer købers interesser, og sørger for at køber får de bedste handelsvilkår til den rigtige pris. Køb af bolig er en stor investering for de fleste, hvorfor en boligkøber kan få både tryghed og sikkerhed ved at søge professionel rådgivning. 

På boligmarkedet er der to parter: sælger og køber. Disse parter har sin egen rådgiver i form af en ejendomsmæglere og en køberrådgiver. Ved køb af bolig anbefales det altid at søge professionel rådgivning i form af komplet køberrådgivning fra en advokat.  

En boligrådgiver hjælper dig blandt andet med gennemgang af købsaftale, gennemgang af handlens dokumenter, udarbejdelse af skøde, tinglysning af skøde, udarbejdelse af refusionsopgørelse og udarbejdelse af godkendelsesskrivelse.


Køberrådgiver pris

En advokats pris på køberrådgivning afhænger af forskellige faktorer såsom erfaring, lokation og omfang. Pris på køberrådgivning koster f.eks. mellem 1.000 kr. - 10.000 kr. Den endelige pris varierer alt efter omfang. Nogle købere har kun brug for gennemgang af købsaftale, hvorimod andre har behov for komplet køberrådgivning. Derfor er det svært at give en fast pris på køberrådgiving, da begrebet dækker over mange forskellige former for ydelser og rådgivning.

Selvom en køberrådgiver koster en sjat penge, kan det hurtigt vise sig at blive en god investering. I mange tilfælde opdager din køberrådgiver fejl og mangler ved handlen eller boligen, som kan være med til at presse prisen ned. Derudover kan en køberrådgiver spare dig for både tid og penge, hvis der viser sig forhold, der overskygger de positive ting ved boligen. Dermed sikrer din køberrådgiver, at du ved præcis, hvad du køber, så du undgår at købe en bolig, du senere hen fortryder. 

TIP: Når du skal vælge boligrådgiver, bør du tjekke forskellige rådgivere ud, så du kan vurdere, hvilken rådgiver der passer bedst til dine behov. Flere rådgivere tilbyder en gratis opringning, inden du starter en sag, så du kan tage en snak om din bolig. Dermed kan du få et indtryk af, hvordan boligrådgiveren bedst muligt kan hjælpe dig. Samtidig kan du spørge ind til prisen og de forskellige typer rådgivning, som de sørger for.  


Gode råd til køb af bolig

Der er mange faldgruber ved bolighandel, hvorfor du bør være opmærksom på en række ting. Du bør bl.a. være opmærksom på prisen på boligen - især hvis der sker et køb af bolig uden ejendomsmægler. Dermed er det udelukkende sælger, der står for at prissætte boligen. Tit og ofte har sælger for høje forventninger til prisen, hvorfor du bør sammenligne prisen med andre huse i nærområdet, der er blevet solgt inden for det sidst stykke tid. 

Derudover bør du være særligt opmærksom på skjulte fejl og mangler i boligen. Dette bør du være opmærksom på, uanset om du skal købe hus, sommerhus, ejerlejlighed eller andelslejlighed. Du bør undersøge kloakforhold ved bolig, og hvorvidt der skal foretages separatkloakering/omlægning af kloak. Dette kan koste dig dyrt, hvis det viser sig, at kommunen har planlagt et større projekt, hvor du som køber skal betale. Prisen for dette kan løbe op i mange tusinde kroner. 

Det er også relevant at undersøge, hvordan det står til med grundens miljøforhold, og hvorvidt der er jordforurening. Du kan risikere at finde gamle nedgravede olietanke, der ikke er tømt eller lukkede korrekt,på trods af at der måske ligger en tankattest, der påstår dette. Sådanne tilfælde kan også koste mange penge, hvis olien siver ud i grunden. Her skal køber sørge for oprensning af grund, hvilket kan løbe op i mange tusinde kroner.


© Copyright Boligadvokat